Ötletverseny – 2022-es férfi kézilabda-Európa-bajnokság


ÖTLETVERSENY

… hogy értékes nyomot hagyjunk magunk után!

… hogy éljünk az Európa-bajnokság adta lehetőséggel!

… hogy együtt csökkentsük az Európa-bajnokság karbonlábnyomát!

TI HOGYAN ZÖLDÍTENÉTEK AZ EURÓPA-BAJNOKSÁGOT?

Ötletversenyt hirdettünk 2021 tavaszán a fenntarthatóság iránt érdeklődő diákok, egyetemisták, fiatal munkavállalók, innovátorok részére. Olyan innovatív projektjavaslatokat vártunk, amelyek segíthetnek csökkenteni a 2022-es férfi kézilabda Európa-bajnokság és kísérőrendezvényeinek karbonlábnyomát.

MIBEN GONDOLKODTUNK?

Olyan környezettudatos szemléletformáló ötleteket vártunk, amelyek az Európa-bajnokság alatt keletkező hulladékok csökkentésében vagy felhasználásában segítenek, amelyek a catering eszközök logisztikai rendszerének hatékony és innovatív használatát segítik, illetve olyan projekteket, amelyek csökkentik az eseményünk energiafogyasztását.

ÍGY ZAJLOTT AZ ÖTLETVERSENY

Nem sokkal az Ötletverseny meghirdetése után ötletbörzét és workshopot tartottunk a javaslatok finomítására, majd a benyújtott ötletek közül a szakmai zsűri kiválasztotta a 15 legígéretesebb projektet. Számukra szakmai mentoringot és coachingot biztosítottunk az ötletek alaposabb kidolgozására – így készülhettek fel a döntő versenyre. Ebben partnerünk volt a Magyar Olimpiai Bizottság, a Recobin csoport, valamint a Magyar Autó-motorsport Fejlesztési Ügynökség.
Az Ötletversenyre 57 csapat jelentkezett, a záróversenyt az Öko Indusztria 2021 Virtuális Zöld Ipari Expo és Konferencia keretében rendezték meg április 28-án.
A VERSENY GYŐZTESE

A Do More Ötletversenyt a Zöldrevalók csapata nyerte: Bíró Bence a Budapesti Corvinus Egyetem másod- és Fórián Levente, az Eötvös Loránd Tudományegyetem mesterszakos hallgatója, akik korábban a Műszaki Egyetemen végezték az alapképzésüket. Az ötletük lényege egy karbonsemlegesítésre lehetőséget adó felület, amely a szurkolók számára lenne elérhető az eseményre érkezéskor vagy épp a büfében való fizetés alkalmával, egy tablet segítségével. Az eszközön ki lehetne választani, hogy a vásárló hozzájárul-e a megvásárolt, számlán szereplő termékek karbonlábnyom-semlegesítéséhez. Ez az egyedi termékek szén-dioxid kompenzációs értékeinek összege lenne, és nagyjából néhány tíz forintot jelentene termékenként.
A verseny első helyezett csapatának ötletét megvalósítjuk.

KÜLÖNDÍJAZOTT

A projektet kiemelt figyelemmel kísérő Klímainnovációs Közösség különdíjat ajánlott fel: az egyik „greentech” startup programjába való meghívást, valamint egy ingyenes üzletfejlesztési mentoring képzést a Greenball csapata nyerte. Ők egy fenntartható karszalag alkalmazását javasolták. Az első hat csapat belépőjegyekkel gazdagodott az Európa-bajnokságra.

A Do More Ötletverseny zárásáról itt írtunk bővebben.
Jegyek