EHF EURO 2022 – 2022-es férfi kézilabda-Európa-bajnokság

EHF EURO 2022

A 15. férfi kézilabda Európa-bajnokságot Magyarország és Szlovákia közösen rendezi meg 2022. január 13. és 30. között. Mindkét nemzet először láthatja vendégül Európa legjobb kézilabdázóit, ez lesz a második alkalom, amikor megosztott rendezéssel zajlik a kontinenstorna.

Az első Európa-bajnokságot 1994-ben, Portugáliában rendezték– 12 csapattal – és 2018-ig rendre egy, ráadásul mindig különböző országfogadta a mezőnyt.

2020-ban viszont három nemzet, Svédország, Ausztria és Norvégia adott otthont a tornának, ráadásul az első olyan Európa-bajnokságot, amelyen már nem 16, hanem 24 csapat vett részt.

Kvalifikáció az Európa-bajnokságra

Az Európa-bajnokság kvalifikációs versenysorozata 2019 januárjától 2021 májusáig tartott. A két rendezőország, Magyarország és Szlovákia, valamint az előző Európa-bajnokság két döntőse, az aranyérmes Spanyolország és a végül ezüstérmes Horvátország alanyi jogon résztvevője a tornának, a maradék20 helyért 44 nemzet csapatai harcolnak.

A kvalifikáció döntő szakaszában 32 csapat nyolc négyfős csoportban küzdött, a csoportok sorsolását 2020. június 2-án tartották. A csoportok első két helyezettje, valamint a négy legjobb harmadik válogatott jutott ki az Európa-bajnokságra.

(A tornáig hátralévő időszakban a négy alanyi jogon résztvevő válogatott az Euro Kupában játszott mérkőzéseket, ezt a sorozatot az előző Európa-bajnokság előtt írta ki az európai szövetség).

Az Európa-bajnokság csoportbeosztása


Az Európa-bajnokság hivatalos sorsolását május 6-án tartották Budapesten.

Az Európa-bajnokság csoportjai:

A csoport (Helyszín: Főnix Csarnok, Debrecen):
Szlovénia, Dánia, Észak-Macedónia, Montenegró
B csoport (Helyszín: Budapesti Multifunkcionális Sportcsarnok):
Portugália, Magyarország, Izland, Hollandia
C csoport (Helyszín: Szegedi ÚJ Aréna):
Horvátország, Szerbia, Franciaország, Ukrajna
D csoport (Helyszín: Ondrej Nepela Aréna, Pozsony):
Németország, Ausztria, Fehéroroszország, Lengyelország
E csoport (Helyszín: Ondrej Nepela Aréna, Pozsony):
Spanyolország, Svédország, Csehország, Bosznia-Hercegovina
F csoport (Helyszín: Steel Aréna, Kassa):
Norvégia, Oroszország, Szlovákia, Litvánia

Menetrend


Európa legjobb 24 együttese a január 13-án kezdődő csoportmérkőzéseket hat csoportban, a torna öt rendezővárosában, Budapesten, Szegeden, Debrecenben, Kassán és Pozsonyban játssza le, a szlovák főváros két csoport küzdelmeinek ad otthont, január 18-ig. A csoportokból az első két helyezett (összesen 12 csapat) jut a január 20-án kezdődő középdöntőkbe, amelyet két csoportban, Budapesten és Pozsonyban rendeznek.

A legjobb hat csapat vesz részt az Európa-bajnokság budapesti záró hétvégéjén (január 28. és 30. között): a csoportok első két helyezettje az elődöntőbe jut és az érmekért küzd, a harmadik helyezettek az 5. helyért játszanak. Az Európa-bajnokság döntőjét január 30-án rendezik a Budapesti Multifunkcionális Sportcsarnokban.
 

Éremtörténelem

Eddig hat nemzet büszkélkedhet Európa-bajnoki címmel, Svédország vezeti az éremtáblázatot négy aranyéremmel (és egy ezüsttel),Franciaország háromszor, Dánia, Spanyolország és Németország két-két, Oroszország egy alkalommal lett Európa-bajnok. A spanyol válogatotté a legtöbbmegszerzett érem, a két arany mellett négy ezüst- és két bronz is a nevükhöz fűződik. Horvátország három ezüst- és három bronzéremmel hetedik az éremtáblázaton.

Összesen 12 ország szerzett legalább egy érmet (Jugoszláviát is beleszámítva).

Két nemzet tudta megvédeni a címét, Svédország ráadásul kétszer is képes volt erre (mindkétszer a döntőben hosszabbítást követően!),miután 1998 után 2000-ben és 2002-ben is aranyérmes lett. Spanyolországé a másik duplázás, ráadásul az utolsó két Európa-bajnokságról (2018, 2020).

Magyarország és Szlovákia sem szerzett még érmet, előbbi legjobbhelyezése egy 6. hely, még 1998-ból, legutóbb a 9. helyen zárt, míg a szlovákcsapat 2006-ban, 2008-ban és 2012-ben jutott ki a tornára, mindannyiszor a 16.helyen végzett.

BUDAPEST


Ha megkérdeznénk, mi az, ami eszedbe jut Budapestről, a város történelmi fürdői és fürdőkultúrája egészen biztosan ott lenne az első tippjeid között. Magyarország több mint ezer természetes forrása közül 118 csak Budapesten tör fel, világhírű gyógyfürdői ikonikus helyszínek. De nemcsak ezért a világ egyik legnépszerűbb turisztikai desztinációja Budapest. Páratlanul gazdag építészeti, történelmi emlékei, a Duna-korzó és a dunai panoráma, a város jellegzetes hídjai, kulturális élete és állandóan nyüzsgő természete milliókat vonz évről évre.
S ha a lenyűgöző, a tradíciókra és az újhullámos vonalakra építő gasztronómiai kínálatra, a magyar borokra, a bevásárlóutcákra, a sokoldalú kávézókra, a pezsgő éjszakai életre gondolunk, máris egyértelmű, miért leszel szerencsés 2022 januárjában, az Európa-bajnokság ideje alatt. Budapesten minden közel van, Budapesten mindig történik valami, Budapesten mindig otthon vagy.

BUDAPEST


Ha megkérdeznénk, mi az, ami eszedbe jut Budapestről, a város történelmi fürdői és fürdőkultúrája egészen biztosan ott lenne az első tippjeid között. Magyarország több mint ezer természetes forrása közül 118 csak Budapesten tör fel, világhírű gyógyfürdői ikonikus helyszínek. De nemcsak ezért a világ egyik legnépszerűbb turisztikai desztinációja Budapest. Páratlanul gazdag építészeti, történelmi emlékei, a Duna-korzó és a dunai panoráma, a város jellegzetes hídjai, kulturális élete és állandóan nyüzsgő természete milliókat vonz évről évre.
S ha a lenyűgöző, a tradíciókra és az újhullámos vonalakra építő gasztronómiai kínálatra, a magyar borokra, a bevásárlóutcákra, a sokoldalú kávézókra, a pezsgő éjszakai életre gondolunk, máris egyértelmű, miért leszel szerencsés 2022 januárjában, az Európa-bajnokság ideje alatt. Budapesten minden közel van, Budapesten mindig történik valami, Budapesten mindig otthon vagy. A főváros – amely rendszeresen ad otthont a női kézilabda EHF Bajnokok Ligája négyes döntőinek – rendezett már női kézilabda Európa-bajnokságot, most a férfiakon a sor.

BUDAPESTI MULTIFUNKCIONÁLIS SPORTCSARNOK


Maximális befogadóképesség: 20 022
Az Európa-bajnokság központi arénáját kifejezetten a torna alkalmából építik fel. Több mint 20 ezer fő befogadására lesz alkalmas, ezzel Magyarország legnagyobb multifunkcionális építménye lesz. Lelátója háromszintes, az alsó 9 ezer, a felső szint 10 ezer főt tud fogadni. A hazai és nemzetközi sporteseményeken kívül nagykoncertek, előadások és szórakoztató produkciók, valamint olyan egyéb események megrendezésére is alkalmas lesz, amelyek jelentős számú vendéget vonzanak.

BUDAPESTI MULTIFUNKCIONÁLIS SPORTCSARNOK


Maximális befogadóképesség: 20 022
Az Európa-bajnokság központi arénáját kifejezetten a torna alkalmából építik fel. Több mint 20 ezer fő befogadására lesz alkalmas, ezzel Magyarország legnagyobb multifunkcionális építménye lesz. Lelátója háromszintes lesz, az alsó 9 ezer, a felső szint 10 ezer főt tud majd fogadni. A hazai és nemzetközi sporteseményeken kívül nagy koncertek, előadások és szórakoztató produkciók, valamint olyan egyéb események megrendezésére is alkalmas lesz, amelyek jelentős számú vendéget vonzanak.
 
 

JEGYKATEGÓRIÁKEHF EURO 2022

Az Európa-bajnokság nyitónapján a házigazda magyar válogatott avatja fel a tornára épült, 20 ezer fő befogadására alkalmas Budapesti Multifunkcionális Sportcsarnokot. A mérkőzésen túl extra programok és showelemek egészítik ki az egész napos sportélményt.

A jegy belépésre jogosít a január 13-i budapesti nyitónapra.
 
 


Az adott játéknapon az Európa-bajnokság budapesti csoportkörének mindkét mérkőzését meg lehet tekinteni ezzel a napijeggyel. A január 14-i játéknapon egy mérkőzést rendeznek, a 13-i nyitómérkőzésre külön napijegy foglalható.

A napijegy belépésre jogosít a január 14-i vagy 16-i vagy 18-i játéknapra.
 
 


Az adott játéknapon az Európa-bajnokság budapesti középdöntős szakaszának mindhárom mérkőzését meg lehet tekinteni ezzel a napijeggyel.

A napijegy belépésre jogosít a január 20-i vagy 22-i vagy 24-i vagy 26-i játéknapra.
 
 


Az adott játéknapon az Európa-bajnokság két elődöntőjét és az 5. helyért vívott mérkőzését vagy a torna bronzmérkőzését és döntőjét lehet megtekinteni ezzel a napijeggyel.

A napijegy belépésre jogosít a január 28-i vagy 30-i játéknapra.
 
 


Az Európa-bajnokság budapesti csoportkörének összes mérkőzését meg lehet tekinteni ezzel a bérlettel, benne a magyar válogatott valamennyi mérkőzésével.

A bérlet belépésre jogosít a budapesti csoportkörre, január 13. és 19. között, valamint a január 13-i nyitónapra.
 
 

EHF EURO 2022

Az Európa-bajnokság legizgalmasabb szakaszára, a döntő hétvégére szóló bérlet, az 5. helyért vívott találkozóval, a két elődöntővel, a bronzmérkőzéssel és a döntővel.

A bérlet belépésre jogosít a Budapesti Multifunkcionális Sportcsarnokba, január 28-ára és 30-ára.
 
 


A Budapesti Multifunkcionális Sportcsarnok összes találkozóját meg lehet tekinteni ezzel a bérlettel, így a csoportkör, a középdöntők és a döntő mérkőzéseit.

A bérlet belépésre jogosít a budapesti helyszínre január 13. és 30. között.
 
 
EHF EURO 2022

DEBRECEN


Magyarország második legnépesebb városa, a „kálvinista Róma” virágzó kultúrájáról, prosperáló egyetemi életéről és nyüzsgő nemzetközi diákéletéről ismert. A műemléki és modern épületekben, bevásárlóutcákban, pubokban és kávéházakban gazdag várost nemzetközileg jelentős programjai miatt is számon tartják. A nyári Campus Fesztivál, a Virágkarnevál, az Aquaticum gyógy- és termálfürdő sok ezer embert vonz a városba, de Debrecen kulturális palettája egész évben színes. Számos nemzetközi sporteseménynek adott otthont, így a többi közt tornász-, jégtánc-, gyorskorcsolya- és női kézilabda Európa-bajnokságot, valamint jégkorong-vb-t is rendeztek a városban.


DEBRECEN


Magyarország második legnépesebb városa, a „kálvinista Róma” virágzó kultúrájáról, prosperáló egyetemi életéről és nyüzsgő nemzetközi diákéletéről ismert. A műemléki és modern épületekben, bevásárlóutcákban, pubokban és kávéházakban gazdag várost nemzetközileg jelentős programjai miatt is számon tartják. A nyári Campus Fesztivál, a Virágkarnevál, az Aquaticum gyógy- és termálfürdő sok ezer embert vonz a városba, de Debrecen kulturális palettája egész évben színes. Számos nemzetközi sporteseménynek adott otthont, így a többi közt tornász-, jégtánc-, gyorskorcsolya- és női kézilabda Európa-bajnokságot, valamint jégkorong-vb-t is rendeztek a városban.


FŐNIX CSARNOKMaximális befogadóképesség (sporteseményeken): 6500
Magyarország második legnagyobb multifunkcionális sportcsarnoka, amelyet a föld alatt folyosó köt össze a szomszédos Hódos Imre Sportcsarnokkal. 2004-ben és 2014-ben az aréna volt az egyik helyszíne a női kézilabda Európa-bajnokságnak.

Koncertet adott a Főnix Csarnokban:
David Copperfield, Joe Cocker, Bryan Adams, Lenny Kravitz, Paco de Lucía, Michael Flatley.

A csarnok kiemelt sporteseményei:
Junior műkorcsolya és jégtánc-világbajnokság (2016) Gyorskorcsolya-világbajnokság (2013) Divízió 1/A-s jégkorong-világbajnokság (2004, 2005, 2009) Tornász Európa-bajnokság (2005) Tornász-világbajnokság (2002)
 

NAPIJEGY

Az adott játéknapon az Európa-bajnokság debreceni csoportkörének két mérkőzését lehet megtekinteni ezzel a napijeggyel. A napijegy belépésre jogosít a január 13-i vagy 15-i vagy 17-i játéknapra.

A csoport résztvevő csapatai: Szlovénia, Dánia, Észak-Macedónia, Montenegró

DEBRECEN CSOPORTKÖR BÉRLET

Az Európa-bajnokság debreceni csoportkörének összes mérkőzését (hat találkozót) meg lehet tekinteni ezzel a bérlettel. A bérlet belépésre jogosít a debreceni csoportkörre, január 13. és 18. között.

SZEGED


Magyarország harmadik legnagyobb városa, gazdasági, kereskedelmi, tudományos, kulturális központ vibráló egyetemi élettel. A hallgatók az év nagy részében ellepik és betöltik a város történelmi utcáit, a Tisza partját, a város központját és egyetemi klubjait. Az egyik legvonzóbb magyarországi turisztikai célpont parkosított, padokkal teli zöld tereivel, kávézókban gazdag, szinte a végtelenségbe nyúló sétálóutcáival, az óváros gazdag építészeti emlékeivel, a tradicionálisan elkészített halászlével, az egész évben zajló kulturális előadásaival (így a Szabadtéri Játékokkal), pazar gyógyfürdőjével és fesztiváljaival. A város legnépszerűbb sportága a kézilabda, a többszörös magyar bajnok MOL-Pick Szeged EHF Kupát is nyert korábban és rendszeres szereplője az EHF Velux Bajnokok Ligájának.


SZEGED ÚJ ARÉNAMaximális befogadóképesség (sporteseményen): 8143
Magyarország második legnagyobb multifunkcionális létesítményét az Európa-bajnokság alkalmából építik meg, a Tisza partjára. A tornát követően a város első számú csapatának, a Pick-Szegednek szolgál majd otthonául.

Emellett alkalmas lesz koncertek, kulturális események, kiállítások és konferenciák megszervezésére is.
 

NAPIJEGY

Az adott játéknapon az Európa-bajnokság szegedi csoportkörének két mérkőzését lehet megtekinteni ezzel a napijeggyel. A napijegy belépésre jogosít a január 13-i vagy 15-i vagy 17-i játéknapra.

A csoport résztvevő csapatai: Horvátország, Szerbia, Franciaország, Ukrajna

SZEGED CSOPORTKÖR BÉRLET

Az Európa-bajnokság szegedi csoportkörének összes mérkőzését (hat találkozót) meg lehet tekinteni ezzel a bérlettel.

A bérlet belépésre jogosít a szegedi csoportkörre, január 13. és 18. között.
Jegyek